DOĞAL BİTKİLER
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DOĞAL BİTKİLER


 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 ALLERJİ TANI VE TEDAVİ

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin



Mesaj Sayısı : 101
Kayıt tarihi : 08/01/10

ALLERJİ TANI VE TEDAVİ Empty
MesajKonu: ALLERJİ TANI VE TEDAVİ   ALLERJİ TANI VE TEDAVİ I_icon_minitimeC.tesi Ocak 09, 2010 11:22 am

ALLERJİ

Allerji, tedavisi uzun süren bir Kulak Burun Bogaz hastaligidir. Alerji kisilerin aslinda zararli olmadiklari halde bazi maddelere karsi asiri reaksiyon göstermesidir.

Bizi zararli organizmalara karsi koruyan bagisiklik sistemimiz görevleri istilacilari (antijenleri) zararsiz hale getirmek olan vücut savunmacilarini (antikorlar) üretir.

Normalde vücudumuzu koruyan bagisiklik sistemi bazi insanlarda zararli olmayan birtakim maddelere de asiri yanit verir. Bu reaksiyonlara asiri duyarlilik ya da allerji adi verilir.Allerjik reaksiyona yol açan antijene de allerjen adi verilir.Allerjik reaksiyonlar tek tip degildir, birçok yolla ortaya çikarlar, vücudun degisik bölümlerinde meydana gelebilirler ve çesitli siddette olabilirler.

Immün (bagisiklik) sistemimiz iyi bir bellege sahiptir. Yasamimizin baslangicinda organizmamiz yabanci maddelerle karsilastiginda immun sistem onlari tanimayi ve bellegine almayi ögrenir.Ardindan yabanci maddelere (antijenlere) karsi antikorlar üreterek yanitini hazirlar. Organizmada ne zaman ayni antijen görülse hatirlama özelligi nedeniyle daha önceden hazirlanmis yanit baslar. Bu nedenle saman nezlesi olan bir kisi her yil polenlerle karsilasinca immun sistemdeki bu özellik sebebiyle hemen reaksiyon gösterir.

Duyarlanma Nasıl Oluşur?

Duyarlanma bagisiklik sisteminin antijenle temas etmesi, onu bellegine almasi ve ona karsi özel antikorlari üretmesidir. Daha sonraki karsilasmada bagisiklik sistemi antijeni kolaylikla taniyacak ve hemen reaksiyon gösterecektir. bir allerjene karsi duyarlanma için gerekli olan süre kisiden kisiye degisir.

Atopi Nedir?

"Allerjik bir bünyeye sahip olmak" demektir.Bu durum kalitsaldir.Baslica üç çesit atopik hastalik vardir:

· Egzema (Atopik dermatit)

· Allerjik rinit

· Allerjik astma

Allerjik rinit çogunlukla göz allerjisi (konjunktivit) ile birlikte olabilir. Atopik kisiler genetik olarak IgE tipi antikorlar üretme egilimindedir. Bu IgE antikorlari da çevrede bulunan ve normalde zararsiz olan allerjenlerle (polenler, ev tozlari vb) etkilesime girerek allerjik reaksiyonu baslatir.

Kalitim allerjiyi nasil etkiler? Bir çocuk eger bir ebeveyni allerjikse %30 allerjik olma riski tasir. Eger her iki ebeveyni de allerjikse allerji gelisme riski %60 dir. Bununla birlikte allerjiler ikinci nesilde görülmeyebilir.

Solunumsal Allerjenler

Ev Tozları:

Ev tozlarinin miktari evin yerine, bulundugu yerin iklimine, deniz seviyesinden yüksekligine göre büyük oranda degisir.Evden eve (bir çiftlik evi ile apartman dairesi ayni degildir.) veya bir evin farkli odalarinda da degiskenlik gösterebilir(banyo ile yatak odasi bir degildir).Fakat degismeyen bir sey vardir ki ev tozlari bir allerjen deposudur.Ev tozlari içinde allerjiye sebep olan etken mite (akar) dedigimiz ev tozu böcegidir.

Akarlar (Mite) :

Akarlar küçük örümcek benzeri canlilardir ve gözle görülemezler. Ortalama 0.3 mm. uzunlugundadirlar.Ev tozlari içinde yasayan ve solunum yolu allerjileine neden olan iki önemli akar türü vardir.Dermatophagoides pteronysinnus ve Dermatophagoides farinea bunlarin latince adlaridir.Akarlar insanlarin deri döküntüleri ile beslenirler.Baslica yatak içinde (yastiklar,yatak,yorgan vs.) yasarlar, çünkü deri döküntülerinin en çok bulundugu yer buralaridir.Depo, silo gibi yerlerde de yogun olarak bulunurlar.Akarlarin diskilarida allerjiktir. Yataklardan alinan bir gram tozda 2000 ile 15000 arasinda akar bulunabilir. Ev tozu akarlarina karsi olan allerji; astma ve rinit, nadirende konjonktivite yol açar. Yakinmalar özellikle uykudan uyaninca baslar. Belirtiler yil boyu sürer ancak sonbahar ve kisin kötülesme gösterebilir.

Polenler:

Polen bitkilerin erkek tohumudur.Bitki türlerine bagli olarak çok farkli sekilleri olan ince taneciklerden meydana gelir.Ortalama boyutu 0.05 mm\\\'dir.Bu da çiplak gözle görülemeyecegi anlamina gelir.Polen tanecikleri birçok allerjik protein içerirler.Bu taneciklerin küçük ve ince olanlari rüzgar yolu ile dagilirlar.(anemophilus polenler), daha büyük olanlari ise böceklerle tasinirlar.(entemophilus polenler) Rüzgarla dagilan polenler daha allerjeniktirler ve genis alana yayilabilirler.Bu nedenle bu polenlere karsi allerjisi olan kisilerin çevrelerinde bitkiler olmadigi halde sikayetleri ortaya çikabilir.

Böceklerle dagilan polenler parlak renkli ve güzel kokulu (böcekleri cezbetmek için) çiçekleri olan bitkiler tarafindan küçük miktarlarda üretilirler.Dagilim yolu sebebiyle atmosferde bulunmazlar ve küçük miktarda üretildiklerinden bu polenlere karsi az sayida insan allerjiktir.Polen allerjisine yol açan baslica üç bitki ailesi vardir.Bunlar çayir otlari, agaçlar, yabani otlardir.Allerji hastalari havadaki polen konsantrasyonunun belli bir düzeyi geçmesinden sonra allerjik belirtiler gösterirler.Bu polen konsantrasyonu türlere göre degismekle beraber havada her metreküp te 10-20 tanecik olarak hesaplanmistir.

Agaçlar Ocak-Mayis arasi, çayir otlari Mayis-Temmuz arasi, yabani otlar Temmuz-Ekim arasi polen verirler. Polenlere karsi olan allerji allerjik rinit, allerjik konjunktivit, allerjik astma ve akut ürtiker seklinde ortaya çikabilir.Yakinmalar sadece yilin belli zamanlarinda olur ve diger aylarda kisi tümü ile sagliklidir.

Küf Mantarları:

Küf mantarlari gözle görülmeyen allerjik etkisi olan sporlar üretirler.Renkleri türden türe degisir.Ev disinda (çürüyen bitkiler üzerinde veya havada) bulunabilecekleri gibi ev içinde (evin günes görmeyen nemli yerlerinde) de bulunabilirler.Polenler gibi atmosferdeki spor sayisi hava kosullarina baglidir.Havanin sicak ve nemli oldugu zamanlarda, örnegin yazin sonlarina dogru ve erken sonbaharda en fazladir.
Bu Açıklamalar İnternet Sitelerinden Alınmadır.http://www.bosphoruskbb.com.tr/
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://dogalbitkiler.yetkinforum.com
repla23
Admin
Admin
repla23


Mesaj Sayısı : 51
Kayıt tarihi : 09/01/10
Yaş : 28

ALLERJİ TANI VE TEDAVİ Empty
MesajKonu: Geri: ALLERJİ TANI VE TEDAVİ   ALLERJİ TANI VE TEDAVİ I_icon_minitimeC.tesi Ocak 09, 2010 11:29 am

güzel bir paylaşım....
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
ALLERJİ TANI VE TEDAVİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» MİGREN TANI VE TEDAVİSİ
» ALLERJİ TESTLERİ
» ALLERJİ ÇEŞİTLERİ
» BİTKİLER VE ALLERJİ
» ALLERJİ TESTLERİ

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
DOĞAL BİTKİLER :: DOĞAL BİTKİLERLE TEDAVİ :: Allerji-
Buraya geçin: